JAN HADERMANN

Biografie

Jan Hadermann werd in 1952 te Reet geboren. Hij begon zijn muzikale studies (notenleer en piano) aan de Muziekacademie van Hemiksem. Zijn muzikale opleiding werd verder gezet aan het Lemmensinstituut, eerst in Mechelen, daarna in Leuven. Hij behaalde er in 1974 het diploma ‘Laureaat Compositie en Muziekopvoeding’. Dit diploma omvat naast een ruime onderwijsbevoegdheid ook de Eerste Prijs-diploma’s van notenleer, harmonie, contrapunt en fuga. Vervolgens studeerde Jan Hadermann bij componist Willem Kersters aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, en behaalde daar een Eerste Prijs Compositie.

Vanaf 1973 tot 2014 was hij docent contrapunt, fuga en elektronische muziekcompositie aan het Lemmensinstituut te Leuven (heden LUCA School of Arts), van 1979 tot 2000 was hij docent harmonie en compositie aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen, en sinds 1994 leidt hij samen met Dirk De Caluwe en Steven Verhaert hafabra-dirigenten op aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen (Artesis). Als componist, jurylid en dirigent is Jan Hadermann regelmatig te gast in binnen- en buitenland. In 1993 mocht Jan Hadermann de vierjaarlijkse SABAM-prijs in ontvangst nemen, als onderscheiding van zijn werk voor blaasorkesten.

Hij schrijft werken voor blaasorkest, symfonisch orkest, piano, koor, diverse kamermuziekensembles, solowerken en elektronische muziek. De muziek van Jan Hadermann wordt uitgegeven door zes verschillende uitgeverijen in Nederland, Zwitserland en België. Van de meeste werken zijn cd-opnames gemaakt door gerenommeerde ensembles uit binnen- en buitenland.